Icoanele Maicii Domnului Îndurătoarea în fresca românească (partea a patra)

 

                               Tabloul votiv al lui Petru Rareș de la Moldovița

     Dacă până acum am analizat îmbrățișarea afectuasă, vom continua cu imaginea Maicii Îndurărilor; un loc aparte îl are în acest caz ,,Rugăciunea" (Deisis). În unele fresce Maica Domnului apare mult mai apropiată de Fiul și Domnul ei (decât în schema clasică), mijlocind pentru ctitorii care îi cer ajutorul. Este ca o sfătuire intimă, de taină, între Mamă și Fiu - apropiere nu numai în orizontul rugăciunii, cât și în cel al tandreții și iubirii.  Un exemplu semnificativ pentru această ,,Sfătuire" ar fi în tablourile votive de la Moldovița, Sucevița, Humor, Arbore.

     La Moldovița credinciosul e intâmpinat în naos de tabloul votiv al lui Petru Rareș, oferind Mântuitorului macheta bisericii. Domnitorul este însoțit de doamna Elena și de cei doi copii, surprinși cu toții în aceeași atitudine rugătoare. Domnitorul ceresc stă pe tron cu capul întors spre dreapta către Maica Sa și aplecat ușor spre ea. Racursiul în care este surprins Hristos în această sfătuire de taină este creat printr-o linie elegantă, cu o ușoară eleganță. Hristos binecuvintează grupul voievodal, ținând cu o mână sulul Evangheliilor; dar urechea Sa este atentă la ruga celeia care i-a dat viață, întocmai ca la Cana Galileii.

                            Tabloul votiv al lui Ieremia Movilă de la Sucevița

     La Sucevița, ctitorii (Ieremia Movilă cu mama, soția și copiii săi), înaintează spre tronul lui Hristos care-i binecuvintează cu dreapta, în stânga ținând Sfintele Evanghelii. Maica Domnului ține în mână un rotulus desfășurat, sugerând rugăciunile sale de mijlocire catre Dumnezeu.

                                                        Tabloul votiv de la Humor

     În naosul de la Humor, ca și la Sucevița, Maica Domnului ține în mână un rotulus desfășurat, îndreptându-se către Iisus și privind cu drag către ctitori. Hristos, ușor aplecat spre dânsa, îi binecuvintează cu dreapta pe ctitori, cu stânga ținând Evanghelia închisă. Și în camera mormintelor apare această imagine. De această data Teodor Bubuiog oferă macheta Maicii Domnului care stă în stânga tronului lui Hristos. 


  Tabloul votiv din naos (Arbore)

     La Arbore, atitudinea degajată a lui Hristos care se apleacă spre Maica Sa, arată intimitatea lor. În tabloul votiv de aici, Sfânta Fecioară mijlocește pentru ctitorul Luca Arbore și familia lui, iar cu dreapta schițează semnul binecuvântării. 


Anastasia, sotia ctitorului Teodor Bubuiog si Maica Domnului cu Pruncul (Humor)

      La Humor, Anastasia, soția ctitorului Anastasia, îngenunchează în fața Maicii Domnului care îl ține cu tandrețe pe Prunc pe genunchi.
Icoana în frescă a Eleusei apare și în Maramureș. Întâlnim aici un autor popular remarcabil în a doua jumătate a secolului XVIII, în persoana lui Alexandru Ponehalsky. Maica Domnului pictată de Ponehalsky are chip senin, atitudinile sunt calme. 











Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Capitolul al șaptelea: Maica Domnului Platytera

Capitolul al cincilea: Maica Domnului Oranta (Cea care se roagă)

Maica Domnului in iconografia românească. Capitolul 1: bazele spirituale ale reprezentării Maicii Domnului în icoane (partea întâi)