Capitolul al cincilea: Maica Domnului Oranta (Cea care se roagă)
Figura Orantei dispare apoi total din iconografia occidentală, abstracție făcând de figura Fecioarei Orante create ulterior, dar care deriva desigur din vechea imagine. (nota 2)
Oranta din catacomba Priscillei
Inițial, orantele reprezintă personificarea rugăciunii, mai ales cea adresată de catre sufletul mântuit pentru cei aflați pe pământ. (nota 3) În mod tradițional, oranții și orantele îndreptau mâinile spre cer; întinderea brațelor lateral este o atitudine mai deosebită. În această privință, Virgil Vătășianu îl citează pe H. Leclerq: ,,obiceiul de a se ruga deschizând brațele în cruce era încă recomandat credincioșilor din Italia de nord, către mijlocul secolului al V-lea" (nota 4)
Gestul întinderii mâinilor lateral în timpul rugaciunii a fost comparat de Tertulian cu răstignirea lui Hristos pe cruce. Inițial, în creștinism Oranta e asociată Bunului Păstor sau e însoțită în mormânt și de numele defunctului, asociindu-se urarea ,,în pace". Aceste figuri nu pot reprezenta decât sufletele defuncților , și, cum aceste suflete erau considerate a fi mântuite prin aceea că ele erau creștine, rezultă că, prin derivație, Orantele și Oranții reprezintă suflete mântuite.
La egipteni, sufletul Kha este reprezentat ca un trup cu brațele ridicate; această ideogramă este alăturată numelui persoanei decedate. Apoi, această reprezentare s-a încreștinat; de aceea mântuirea unui suflet este sugerată prin asocierea peisajului paradisiac sau a Bunului Păstor. Ideea rugăciunii s-a asociat treptat acelei de suflet, presupunându-se că, ajuns în rai, sufletul aduce rugaciuni de recunoștință față de divinitate. (nota 5) Astfel, în tradiția creștină , Maica Domnului este imaginea supremă a omului mântuit; ținând brațele întinse lateral, ea îmbrățișează în orizontul rugăciunii întreaga comunitate umană.
Note:
nota 1: ,,Studii se artă veche românească și universală", capitolul ,,Considerații privind originea si semnificația Orantei", Virgil Vătășianu, pg. 103-105.
nota 2: ibidem 1, pg. 104.
nota 3: ibidem 1, pg. 103.
nota 4: ibidem 1, pg. 104.
nota 5: ibidem 1, pg. 104-105
Comentarii
Trimiteți un comentariu