Capitolul al patrulea: reprezentări ale Maicii Domnului Iubitoarea
Maica Tare Apărătoare de la mrea Cutlumuș
Maica Domnului care alăptează (Galactotrophousa)
Această tipologie casnică a Maicii iubitoare este vechi în Orient. ,,Trupul Său L-a făcut din trupul tău, sângele Său din sângele tău. Dumnezeu S-a hrănit cu laptele tău, iar buzele tale au fost atinse de buzele lui Dumnezeu." (Sfântul Ioan Damaschin)
Această icoană surprinde momentul intim al alăptării Copilului dumnezeiesc: ,,Prunc sugător făcându-Te, Cel mai înainte de veci, pentru mila cea negrăită, Fecioara cea neispitită de bărbat Te-a născut pe Tine, Cel ce ai îndreptat pe Adam cel rătăcit ca pe un prunc." (nota 1) Pentru cea care L-a alăptat pe Dumnezeu Cuvântul, apare o nouă Fericire: ,,Fericit este trupul care Te-a purtat și fericiți sunt sânii pe care i-ai supt." (Luca 11,27). Nu este respectată anatomia, de aceea sânul este poziționat într-o perspectivă ciudata, sub umăr, spre deosebire de Madonele din arta sacră apuseană.
După 1204 (cucerirea Constatinopolului de catre Cruciați) s-a încercat stabilirea unei relații între icoana italiană și cea rusească. S-a făcut o paralelă între icoanele rusești Umilenia și Mlekotatenița (Iubitoarea si Cea care alăptează) cu icoanele italiene Mater Dolorosa și Madonna dell Latte. Dar se pare că atât arta eclesială italiană cât și cea rusă, au avut un izvor comun: tipurile iconografice bizantine (nota 2)
Madona Litta: Leonardo da Vinci
În icoanele pe sticlă din Scheii Brașovului, Maica Domnului apare frecvent sub forma neobișnuită a mamei alăptându-și Pruncul, bogat drapată într-un maforion roșu, cu coroană purtata de îngeri. Pentru a accentua somptuozitatea vestmântului, i s-a atârnat și o salbă din bani de aur, asemănătoare celor purtate de țărăncile avute din Țara Românească." (nota 3) Astfel, prin prezența îngerilor și prin prețiozitatea vestmintelor este sugerat faptul că Sfânta Fecioară nu este o femeie ca oricare alta care își alăpteaza copilul, ci este Împărăteasa cerului, care a dat naștere Celui Preaînalt.
Note:
nota 1: ,,Canoanele Maicii Domnului", Editura Bunavestire, Bacău, 1995, Cântarea a IV-a, Duminică seara, glas 1.
nota 2: ,,O istorie a artei ruse", Vasile Florea, Editura Meridiane, București, 1979.
nota 3: ,,La peinture paysanne sur verre de Roumanie", Iuliana Danco et Dumitro-Danco, Editura Meridiane, București 1975, pg. 67.
Comentarii
Trimiteți un comentariu