Capitolul al șaselea: Fecioara cu semn
În icoana ,,Fecioarei cu semn" ("Znamenie" în rusă și ,,Vlahernitissa" în grecește), Maica Domnului sta în picioare cu mâinile ridicate la rugăciune iar Pruncul este reprezentat în medalion, pe pieptul său. Această reprezentare iconografică (denumită și ,,de la Blacherne"), se răspândește mai ales după 843 și împodobește îndeosebi bolta nartexului. Este ilustrat troparul Maicii Domnului cântat la Litie: ,,Născătoare de Dumnezeu Fecioară, bucură-te, ceea ce ești plină de daruri, Marie, Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecelui tău, că ai născut pe Mântuitorul sufletelor noastre."
Imaginea Întrupării apare zugrăvită în cuvintele din slujba Învierii: ,,Pe Cel necuprins cu mintea și nescris împrejur (...) în pântecele tău cel tăinuit L-ai încăput, Maica lui Dumnezeu." Reprezentarea veterotestamentară a Maicii Domnului în ,,Rugul aprins" văzută de Moise aparține acestui tip.
Rugul aprins o preînchipuie pe Sfânta Fecioară ca primitoare a focului divin de care nu a fost mistuită. ,,Întruchiparea nașterii tale celei curate a arătat-o rugulcel ce ardea cu foc, dar nu se mistuia." (nota 1) La sânul Fecioarei stă Pruncul în medalion, cu ambele brațe întinse în lături, binecuvântând întreaga lume. Această temă este una dintre cele mai vechi, reprezentată în secolul IV la Santa Maria Maggiore Roma. La noi apare în fresca exterioară la Humor, Sucevița.
Tema Acoperământului Maicii Domnului (Pocrovul) este preluat din iconografia rusească; este o completare firească a Orantei fără Prunc. O imagine sugestivă de acest tip apare în marea scenă a Acatistului Maicii Domnului din fresca exterioară de la Sucevița (fațada sudică). Aici se vede și ,,o scenă mai deosebită cu caracter monumental, inspirată dintr-o icoană rusească, reprezentând-o pe Maica Acoperitoarea, primind sub mantia sa, transformată într-un imens cort, mulțime de sfinți, credincioși, etc." (nota 2) Aceasta este imaginea plastică a Acatistului Maicii Domnului.
Pocrovul (frescă, Sucevița)
Pe chipul Maicii Domnului surprindem trăsătura esențială a Maicii îndurărilor: atitudinea rugătoare. Pentru aceasta, Biserica de pe pământ și din cer îi aduce cântare: ,,Pe tine, ceea ce te-ai arătat din cer în biserica din Vlaherne, Îngerii te-au cântat ,Apostolii te-au preamărit, Soborul ierarhilor și al cuvioșilor și ceata sfintelor femei te-au lăudat, Înaintemergătorul și cu Teologul s-au închinat, iar poporul ce era în biserică, cu veselie a cântat: Aliluia!" (Acatistul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului)
Comentarii
Trimiteți un comentariu