Maica Domnului Îndurătoarea în simțirea românească (partea întâi)
Icoana Maicii Domnului de la mrea. Nămăiești
,,Cultura noastră a rămas șoptită, mărturisită în taine, de aceea este cu preponderență lirică (...). Omul apusean a adus ofrande gigantice lui Dumnezeu pentru a-L îndupleca să coboare. (...). La noi, trăind în șoaptă, ne-am păstrat forma caldă a culturii. Suntem locuiți în Duh, purtăm în noi lumina." (nota 1)
Din această lumină și căldură a izvorât înțelegerea iubirii în comuniune, care a dus la ,,Dulcea Sărutare". ,,Între român și Dumnezeu e o familiaritate plină de iubire. Părintele ceresc e numit Dumnezeu Drăguțu', simțindu-se coborârea Lui în comunicarea iubitoare cu sine. în același înțeles folosește poporul nostru expresia Măicuța Domnului, văzând-o ca Măicuță nu numai pentru Fiul ei cel iubitor, ci și pentru tot cel ce se adreseaza ei. Simt pe Măicuța Domnului tot așa de apropiată de mine și trăiesc aceeași afecțiune față de ea, cum simt și cum o trăiesc față de maica mea, când îi spun măicuță. Prin expresiile acestea, poporul român își arată delicatețea sufletească ce i s-a imprimat prin credința lui." (nota 2)
Dumnezeu-Tatăl apare ca un bătrân plin de bunătate pe care dacă oamenii Îl caută, Îl găsesc îngrijindu-Se de flori în grădină, sau pe lângă prisaca albinelor. În duioșia și sensibilitatea sa, românul nu-L vede pe Dumnezeu ca pe un Judecător sobru, învăluit în tunete și fulgere; el îl simte în adierea de vânt lin, ca pe un Parinte plin de iubire. El e ,,Bunul Dumnezeu" sau ,,Dumnezeu drăguțul". El este și în ajutorul casnic, zilnic, spre exemplu cel dat păstorului care își mână turmele: ,,Eu le pasc/ Tu le păzești/ Eu le mulg,/ Tu le-nmulțești,/ Eu le tunz,/ Tu mi le crești." (nota 3)
Icoană din Basarabia (sec XVIII), foto Costin Anghel
Românii de pretutindeni și mai ales cei din Ardeal, au stabilit prietenii cu Cerul. ,,Credința ortodoxă strămoșească îi era cu atât mai scumpă țăranului român din Ardeal, cu cât era aproape singura lui mângâiere din viața sa de totală asuprire națională, economică și socială, nevoit fiind să-și apere mereu credința împotriva presiunilor de catolicizare exercitată de Imperiul Habsburgic." (nota 4) De aceea este un lucru firesc să apară calda intimitate cu sfinții, cu atât mai mult cu Maica Domnului. Aceasta nu exclude însă respectul, venerația (către sfinți), respectiv supravenerarea (către Sfânta Fecioară) și adorarea (adresată lui Dumnezeu).
Note:
nota1: ,,Vorbirea în șoaptă", Alexandru Horia, Editura Anastasia, 1995.
nota 2: ,,Reflexii despre spiritualitatea poporului român", păr. D. Stăniloaie, Editura ,,Scrisul românesc", Craiova, 1992, pg. 159.
nota 3: ,,Creștinismul românesc", Simion Mehedinți, Fundația Anastasia, 1995, pg. 107.
nota 4: ,,La peinture paysanne sur verre de Roumanie", Iuliana Danco et Dumitro Danco, Editura Meridiane, București, 1975.
nota 5: ,,Frumosul românesc în concepția și viziunea poporului", citat din E. Papu, Editura Eminescu, 1977.
nota 6: ,,Maica Domnului în colindele religioase românești", din ,,Studii teologice", Gh. Alexe, anul V, nr. 9-10, 1953.
nota 7: ibidem nota 6, pg. 668.
nota 8: ,,Viața Maicii Domnului în lumina Sfintei Scripturi și a teologiei Sfinților Părinți, Monahia Teodosia Lațcu, Mănăstirea Cheia, 1997.
nota 9: ibidem nota 8, citat din N. Iorga.
nota 10: ibidem nota 2, pg. 149.
nota 11: ibidem nota 6, cit. din Sabin Drăgoi, colind nr. 153.
Comentarii
Trimiteți un comentariu